Posted by acuemporda | blog

woman-bench-lake-leeroy

Ja som a l’hivern, moment en que la naturalesa entra en un estat  de letargia per tal de recuperar forces i conservar l’energia innata que li permetrà sorprendre’ns amb el seu colorit primaveral.

A l’ésser humà, com a fidel reflex de la naturalesa, li passa una cosa molt semblant a aquest procés natural. Per comprendre-ho n’hi ha prou amb l’observació; la manca d’hores de llum, que culmina amb el solstici d’hivern, el fred i la humitat, les inclemències climatològiques i la celebració de les festes nadalenques, que associem a imatges intimistes, fa que en aquest període de l’ any sentim la necessitat de recolliment i interiorització, que ens vingui més de gust viure de “portes endins” que cap a l’exterior.

L’Hivern és, per a la Medicina Tradicional Xinesa, un espai de temps destinat a tenir cura específicament d’un òrgan en concret, el Ronyó.

Anatòmicament, el ronyó governa els ossos, la medul·la i el cervell, per això qualsevol problema ossi o una disminució de les facultats mentals, pot suposar una trucada d’auxili d’aquest òrgan, que està cridant-nos que alguna cosa en el seu territori no va bé. Respecte al seu aspecte sensorial, el ronyó comunica amb les orelles permetent així el sentit de l’oïda i l’audició. No deixa de ser curiós que l’orella i el ronyó tinguin una forma molt semblant, similar també a un l’embrió humà, que es desenvolupa en un medi aquós a través del qual es transmet el so.

El Ronyó és l’encarregat d’escalfar la Melsa, perquè aquesta faci la seva funció de transformar i transportar l’essència extreta dels aliments i així generar la Sang necessària per mantenir tot el nostre cos.

En el camp de la MTX hi ha un principi de tractament que es basa en tractar les malalties de l’hivern a l’estiu, és a dir, és fàcil curar malalties a l’estiu que tendeixen a atacar a hivern. Per tant les malalties que es generen a l’hivern, són conseqüència de desequilibris causats durant l’estiu.

Tot i que sembli contradictori, per prevenir les malalties que surten a l’hivern, s’hauria de prendre aliments Yang, durant l’estiu, com ara el gingebre amb les infusions, per a reservar Yang al nostre interior, que ens serà molt útil quan arribi l’hivern. Tot això amb moderació, ja que un excés en la ingesta d’aliments Yang, provocaria un efecte contrari a allò que es vol aconseguir.

Però centrem-nos en el que podem fer ara:

L’alimentació que cal seguir a l’hivern, es basa en aliments cuinats bullits, al vapor o bé a la brasa, ja que d’aquesta manera els aliments que ingerim aportaran al nostre cos el Yang necessari per mantenir els òrgans de forma equilibrada.

Hem d’evitar aliments amb molt Yin, aquests són els de naturalesa freda o crua, com ara amanides, fruita o begudes amb gel, però si que es recomana prendre alguns d’ells com ara els dàtils per a reservar Yin quan arribi l’estiu.

A més, els aliments que hem de cuinar són els de temporada, ja que la mare Natura ens dona allò que necessitem a cada estació de l’any. Avui en dia trobem de tot en els nostres mercats, productes importats de tot el planeta, però que per molt bona que sigui la seva qualitat, aquests no es corresponen amb les nostres estacions anuals i per tant, no seran tant beneficiosos pel nostre organisme.

Tags:

Both comments and pings are currently closed.